ДИЛЯНА ДИМИТРОВА,  Отдавна невижданото съчетание от кризи извади на дневен

...
ДИЛЯНА ДИМИТРОВА,  Отдавна невижданото съчетание от кризи извади на дневен
Коментари Харесай

За пръв път от години синдикатите притискат властта със стачки

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА,

 

Отдавна невижданото комбиниране от рецесии извади на дневен ред стачката като лост за напън върху ръководещите. За пръв път от много години синдикатите прибягват до този метод на митинг, като този месец сме очевидци на вълна от предупредителни или пък същински протестни дейности в разнообразни браншове. Засега тези дейности остават незабелязани от необятната общност, само че пък и решения за настояванията им също не се обрисуват. На прага на сложната зима, която ни следва, това може да значи и ескалация на обществено напрежение.

Агенцията по геодезия, картография и кадастър

В сряда едночасова предупредителна стачка организираха чиновниците на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Те са единствено към 350-400 души в цялата страна, заради което митингът им не заслужи внимание от служебното държавно управление.

Исканията на работещите в службата са за 20% нарастване на заплатите от 1 октомври, което би коствало 600 000 лева до края на годината. Ако това наподобява безразсъдно доста, то би трябвало да се има поради, че възнагражденията на хората не са увеличавани от 2 години, през които рисково са се доближили до минималната заплата. Допълнителен парадокс е, че доста от тези чиновници са представители на контролирана специалност - инженер геодезисти, а им се заплаща като за неквалифициран труд. Агенцията е образец за неефективно систематизиране на чиновниците в държавната администрация - тази основна конструкция разполага в някои регионални градове с не повече от десетина души.

Външно министерство

За пръв път курс към протестни дейности започнаха и чиновниците на дипломатическа работа във Външно министерство. Тяхното предизвестие провокира такава изненада и неразбиране, че доста хора се запитаха имат ли изобщо тези чиновници право на стачка. Да, имат - от 2016 година с промени в закона за държавния чиновник им се даде опция да стачкуват, като изключение от разрешението има единствено за управителните длъжности. В Министерство на външните работи има и синдикална конструкция - Професионално обединяване на държавните чиновници от дипломатическата работа.

И тук недоволството е от ниското равнище на възнаграждение, непомръднало в последните години - проблем, който съгласно обединяването, се слага поредно на всички управления на ведомството от 2019 година насам. Служителите настояват, че от години страната води неправилна политика по отношение на Министерство на външните работи, което заема едно от последните места по възнаграждение в администрацията - неуместна позиция на фона на високите условия за постъпване на работа. " Заплащането ни в доста случаи е по-ниско и от това в браншове, изискващи нискоквалифициран труд ", показват протестиращите.

Допълнителен проблем е образуването на заплатата при задгранична работа - тогава главната част се изплаща като командировъчни за сметка на понижаване на главната заплата, което води и до ниска пенсия. Още преди 6-7 година заплатите в Министерство на външните работи бяха в пъти по-ниски от тези в Министерство на вътрешните работи. Въпреки това и при последното нарастване на заплати Министерство на вътрешните работи още веднъж получи най-голямата сума, а за Външно нямаше нищо.

" Системното недофинансиране на Министерство на външните работи и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на чиновниците, отлив на готови фрагменти, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови чиновници. На процедура сме в сериозна кадрова рецесия ", показват от професионалната организация.

Столичният превоз

Транспортните синдикати не са от срамежливите и при тях блокирането на градове е обичан способ. В София това се случва изключително постоянно, защото кметът Йорданка Фандъкова е привикнала да трансферира на страната проблемите в ръководството на общинските сдружения.

Още преди да са ясни параметрите и на столичния, и на държавния бюджет, представителите на Федерацията на транспортните служащи " Подкрепа " в четирите сдружения на столичния градски превоз заплашиха с блокади, протестна подготвеност и прочие, в случай че не получат 30% растеж на заплатите от 1 януари. С митинги плашат работещите в Центъра за градска подвижност, рейсовете, тролеите и трамваите, и метрото.

В опазването на здравето

В някои лечебни заведения и медицински класи един непредставителен национално профсъюз - " Защита ", пробва да натрупа протестен опит. " Защита " стои зад опитите да се повдигне градусът на напрежение в някои браншове на здравната система в последните дни. Под тяхна организация за 19 октомври - Денят на българския доктор, се привиква народен митинг на лекари, медицински сестри, фелдшери, водачи на коли за спешна помощ и санитари от центровете за незабавна здравна помощ. Объркващото в тази самодейност е, че тя бе огласена дни откакто от Министерство на здравеопазването оповестиха спомагателни средства за нарастване на заплатите в незабавната помощ. " Обявяването на средства не е даването им. Не имаме вяра в обещания ", обявиха те.

Напрежение има и в други структури. Своя борба да вземем за пример водят в МБАЛ " Добрич " от Синдиката на българските медицински експерти (воден от здравната сестра Мая Илиева). Там в последните дни се появи положителната вест за контрактувано нарастване от 25% на заплатите на медицинските експерти. " Въпреки нарастването, достигнатите равнища на главните заплати са надалеч от контрактуваните в бранша (две минимални) - 820 лева стават 1020 лева, с което не сме съгласни ", съобщи Мая Илиева тези дни. От синдиката показват, че има задоволително средства за постигане на контрактуваните минимални равнища, само че управлението на болничното заведение избира да ги заплаща като добавки, които обаче постоянно могат да бъдат спрени. В същото време, както " Сега " писа, шефът на тази болница изпреварва някои столични по заплащане - за предходната година е оповестил 129 227 лева приходи.

Някои горещи точки пък остават скрити от медийното и публичното внимание. В " Александровска " да вземем за пример тази сряда имаше отсрочени планови интервенции поради стачка на анестезиолозите - най-малко това беше информацията за пострадали пациенти. Опитите на " Сега " да открие повече информация по този въпрос удариха на камък - в администрацията на лечебното заведение не знаеха нищо за казуса.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР